HU

GEOTHERMAL FROM A TO Z

References

 

PETROLOGICAL, MINERALOGICAL AND PALEONTOLOGICAL ANALYSIS

The MS Energy Solutions Ltd. prepared detailed petrological, mineralogical and palaeontological studies from drillcuttings for Hungarian Horizon Ltd. and for JKX Ltd.

GEOTHERMAL ENGINEERING

Our study is focused on the thermal behavior of the applied working fluids (water and propane) in a planned geothermal energy utilization system in the South part of the Hungarian Great Plain. The theoretical geothermal capacity and the maximum obtainable geothermal capacity have been calculated as well.

STRUCTURAL INTERPRETATION AND SUBSURFACE MAPPING FOR A GEOTHERMAL PROJECT (Mac Energy Ltd.)

All the available geological data (well books, seismic sections, publicly available articles) within the exploration area has been gathered and organized in a database. Based on all the data, a structural model has been generated with a series of subsurface maps related to the aim of the study.

CREATION OF ARTESIAN WELLS

Land & permitting procedure and drilling of two fresh water wells for the Grassalkovich Castle in Gödöllő (Pest County)

DISPOSAL OF NON-HAZARDOUS WASTE MATERIALS

Drilling fluids, cuttings and inert building or clean-up wastes, produced by Hungarian Horizon Ltd., ExxonMobil Co., RAG Hungary Ltd, TXM Ltd and O&G Development Ltd. were placed to our repository landfill. Shipping and full administration.

HYDROCARBON GEOLOGICAL ANALYSIS

A detailed HC geological study has been carried out for Hungarian Horizon Energy Ltd. (understanding of the existing petroleum systems have been described with lead/prospect inventory) A series of scientific presentations have been prepared and organized focusing on the hydrocarbon potential of the Pannonian basin, involving university professors for Sandhill Petroleum Ltd.


A reservoir geological study has been done to evaluate the recoverable reserve potential of the existing Horvatkut Mining plot for internal use.

Contact

3300, EGER, PETŐFI SÁNDOR U. 19. MAGYARORSZÁG


TAX NUMBER
14030725-2-10

REGISTRATION NUMBER
10-09-027697

00 36 30 230 8111


MS@MS-ENERGY.ORG

ERSTE BANK
11600006-00000000-25065350


© MS Renewables 2021

The website was funded by the European Commission and Ministry of Foreign Affairs.

GINOP-2.1.7-15-2016-01369 nyertes pályázat leírása

A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható́ összköltségének 62%-a.

A projekt időszaka: 2017.06.01.- 2018.11.30.

A pályázatnak köszönhetően a talajok radon-gáz tartalmának mérésére is szolgáló újszerű és gyakorlati problémán alapuló vizsgálati eszköz fejlesztése és annak piacra vitelre valósult meg. A radon koncentráció méréséhez a fejlesztés eredményeként ma már létezik olyan eszköz, amely képes ipari méretekben (nagy mennyiségben) egy teljes terület átvizsgálására. Az eddig használatos mérőeszközök pár használat után használhatatlanná válnak és cserére szorulnak. A Mining Support Kft. célja olyan eszköz tervezése és készítése volt, amely alkalmas arra, hogy többszöri használattal és folyamatos működtetéssel is precíz mérések elvégzése legyen lehetséges. A kifejlesztett eszköz igazoltan strapabíróbb, mint az eddig piacon elérhető társa, ezért célunk ennek az eszköznek a bemutatása és értékesítése.

2018-1.1.1-MKI-2018-00130 nyertes pályázat leírása

Projekt címe: WeHEAT Projekt – Meddő és termelésből kivont mélyfúrások mélygeotermikus hőtermelő rendszerré alakítása

Projekt szerződött támogatási összege: 81 849 220 HUF

 

Jelen projekt keretében megvalósuló fejlesztéssel a Mining Support Kft. célja, hogy a meddő, vagy termelésből kivont mélyfúrások energetikai céllal újrahasznosíthatóak legyenek. A projektben a meglévő mélykút szerkezetének felhasználása és műszaki kiegészítése mellett fluidumtermelés mentes, zárt ciklusú geotermikus energiatermelés kerül kifejlesztésre. Olyan mesterséges földhőrendszer technológia kerül kifejlesztésre, ami egyszerű módon és elfogadható, versenyképes költségigénnyel alkalmazható a mélyfúrások nagy részére.

Szolgáltatásaink részletesen

 • Geotermikus energia kutatását célzó földtani szakmai tanácsadás (Eseti és projektkövető módon egyaránt) 
 • Geotermikus hőtermeléssel kapcsolatos szakmai tanácsadás (Eseti és projektkövető módon egyaránt) 
 • Termálkutak tervezése, engedélyeztetése 
 • Nemhagyományos geotermikus energiatermelő rendszerek tervezése 
 • Komplex energetikai rendszerek megújuló forrásokból. Kombinált rendszerek geo-solar-bio-CH egységekből energiatermelésre. 
 • Hatósági kapcsolattartás (VKJ bevallások, kimutatások és modellek készítése hatósági igények szerint)
 • Termálvíz hasznosításával kapcsolatos energetikai szakvélemények 
 • Termálkutak és egyéb geotermikus energiatermelő rendszerek hőteljesítmény vizsgálata 
 • Termálkutak és egyéb geotermikus energiatermelő rendszerek hőkapacitásának illesztése a hőigényekhez
 • Termelés-visszasajtolás: vizsgálatok, földtani vonatkozású szakvélemények 

 

 • Termálrezervoárok modellezése (FEFLOW) 
 • Interferencia vizsgálat modellezése (FEFLOW) 
 • BHE (borehole heat exchanger) modellezés (FEFLOW-num.+MathCad 15.-analit-Ramey) 
 • Vízrezervoárok rezervoárgeológiai kérdései (alapszámítások+Fekete Ass.Inc. szoftveres modellek) 
 • Felszín alatti vízáramlási modellek (FEFLOW) 
 • Termálvíz összetétel-kémiai elemzések, minősítéshez szükséges szakvélemények 
 • Buborékpont modellezés (pVT vizsg. koord. + vegyészmérnöki modellezések) 
 • Laboratóriumi víz és gázvizsgálatokkal kapcsolatos egyéb feladatok-gázmentesítés 
 • Inhibitorok kiválasztása termálvizekhez 
 • Környezetvédelmi hatástanulmányok (geotermikus rendszerekhez kapcsolódóan) 
 • Környezetvédelmi hatástanulmányok (energiatermelő rendszerekkel kapcsolatban) 
 • Termálvizek sótartalmára vonatkozó modellezések

WeHEAT összefoglaló

Az MS Energy Solutions Kft. által kifejlesztett WeHEAT technológia egy olyan mélyfúrásokba tehető hőtermelő rendszer, amely a már lefúrt kutakba is beépíthető, így jelentősen csökkenti a fejnehéz beruházások kezdeti tőkeigényét és megszabadítja az olaj- és gázipart a felszámolási költségeitől, kötelezettségeitől. Legnagyobb előnye, hogy a geotermikus energiát a rétegvíz kitermelése nélkül nyeri ki. Teljesen zárt rendszerről van szó, amely a geotermikus hővisszanyerés révén lehetővé teszi a közvetlen hőfelhasználást a kút közelében élő felhasználók számára. Nincs kibocsátás, nincs működési költség, olcsó és fenntartható zöld energia. Egy már fúrt kútba telepítve a kapacitás elérheti a 900 kW hőenergiát, egy WeHEAT-rendszerhez külön kutat fúrva akár villamos energiát is termelhet.

 

→ Egyedi

A világon több millió mélyfúrás található az olaj- és gáziparban, amelyek kimerültek vagy eleve sikertelenek voltak, és felszámolásra várnak. Ez a technológia végre elérhetővé vált hő- vagy különleges esetekben akár villamosenergia-termelésre is. Előnye, hogy megóvja a föld alatti rétegvizeket - ha van - azáltal, hogy teljesen zárt rendszerben működik. 100%-ban környezetbarát. A munkafolyadék külsőleg kerül a rendszerbe, ezért nincs negatív környezeti hatása. Ez a moduláris technológia lehetővé teszi a kapcsolt hő- és energiatermelést nagyon magas (++96%-os) hatásfokkal, és a világon bárhol alkalmazható, tömegek számára elérhető.

 

→ Innováció

Az elmúlt évtizedekben voltak kísérletek zárt ciklusú mélyhőtermelő rendszerek létrehozására, de ezek sosem voltak elég hatékonyak ahhoz, hogy életképes projekt legyen belőlük, és sosem tudtak annyi energiát termelni, hogy kiváltsák a villamos energiát vagy más fosszilis forrásokat. Ezzel a moduláris speciális innovációval a geotermikus hő nagyon nagy hatékonysággal nyerhető vissza, a hardver tömegesen gyártható, így sok-sok fúrásnál egyszerre alkalmazható, és segíthet a villamos energia és a fosszilis forrásokon alapuló fűtés és hűtés energiaszükségeltének a csökkentésében.

 

→ Megbízható

Az első WeHEAT rendszert Kiskunhalason, Magyarországon a leghidegebb téli napokon, tavaly januárban és februárban valósítottuk meg és teszteltük. A közel két hónapos éles próba bizonyította a rendszer stabilitását, hogy képes volt 500+ kW hőenergiát termelni megállás nélkül. Ez az energia elegendő a kiskunhalasi helyi sportközpontok fűtésére és melegvíz-ellátására. Minden WeHEAT-rendszert úgy terveztek meg, hogy az biztosítsa a rendszer megbízhatóságát és fenntarthatóságát. A technológia külsőleg hozzáadott munkafolyadékkal működik, ezért a helyi geológiához és a hőigényhez van kalibrálva. A helyi igények kielégítése érdekében speciálisan szigetelt anyagokat és egyedi hardvereket használunk minden egyes helyszínen.

 

→ Eszköz a kibocsátás csökkentéséhez

A WeHEAT-rendszereket úgy terveztük meg, hogy teljesen függetlenek legyenek a hálózatoktól. Egy újonnan telepített rendszer akár 1,2 MW 100%-ban zöld hőenergiát is termelhet, ami évente kb. 3000 tonna CO2-kibocsátás megtakarítást jelent. Világszerte több millió használaton kívüli kút vár arra, hogy felszámolásra kerüljön. Ennek a technológiának a használata jelentősen csökkentheti a globális kibocsátást, de sajnos valószínűleg nem fogja arra késztetni az áramszolgáltatókat, hogy csökkentsék termelésüket az ebből következő hirtelen többlet miatt. Ha a fűtésre és hűtésre használt villamos energiát geotermikus energiával helyettesítenénk, pl. a WeHEAT technológiával, akkor a fennmaradó többlet villamos energiát innovációra és szociális célokra használhatnánk fel, ami egy modernebb, fenntarthatóbb és igazságosabb társadalomhoz vezetne.


→ Az energiatermelés javítása

A villamos energia alapvető árucikk, amelynek mindenki számára egyformán hozzáférhetőnek kellene lennie. Jelenleg ez nem így van. A villamos energiához való hozzáférés hiánya társadalmi egyenlőtlenséghez és társadalmi igazságtalansághoz vezet. Ha a villamos energiából származó fűtési és hűtési energiát geotermikus energiával helyettesítenénk, a többlet villamos energia olcsóbb és hozzáférhetőbb lenne, és olyan innovációra lehetne felhasználni, amely az energiatermelés javulásához és egy fenntarthatóbb élethez vezetne. A WeHEAT technológia egyszerű, praktikus megoldást kínál erre a problémára, amely szinte bárhol a világon alkalmazható.

 

 

Minden, amit a RADONRÓL tudni kell

A Radon színtelen, szagtalan, természetes eredetű, radioaktív nemesgáz. Mivel érzékszerveinkkel nem észleljük, kimutatását, mértékének meghatározását csak műszerek segítségével végezhetjük.

→ Az Ön otthona biztonságos?

→ Kíváncsi a lakása levegőjének radonkoncentrációjára?

→ Építkezne és szeretne biztonságos életteret kialakítani?

→ Ellenőrizze otthona sugárszennyezettségét!

Radon mérésre van szüksége?
Lépjen velünk kapcsolatba és megválaszoljuk kérdéseit!

Otthona sugárszennyzettsége ellenőrizhető radon szint méréssel. A geokémiai térképezés számos földtani információval szolgálhat. Részletek: mining-support.com